VHC vriendschapsband

Badjau

Een bevolkingsgroep die behoort tot de Austronesische etnische groepen van maritiem Zuidoost Aziƫ is de Badjau. Een minderheid van deze zeenomaden leeft op de Filipijnen. Ook aan de kust nabij de stad Cebu heeft zich een groep van de Badjau gevestigd.

Aanvankelijk woonden ze in houten hutten op palen boven het water op plekken waar niemand wilde wonen. Veelal stonden de huizen bovenop een drijvende vuilnisbelt. (foto) O.a. door het instellen van visquota, kwam hun bron van inkomsten in de knel. Gewend om op visvangst te gaan met hun zelf gebouwde boten werd dat opeens veel moeilijker. Vele badjau moesten stoppen met de visvangst en trokken daarom steeds meer voor vast naar de steden. Omdat de situatie met de houten hutjes op palen voor vaste bewoning steeds gevaarlijker werd, vooral brandgevaar, is besloten om hen een vaste plek toe te wijzen en daar te zorgen voor meer permanente huizen.
Jongeren vanuit Haarlemmermeer hebben, samen met de eigen badjau-mensen, geholpen met het bouwen van stenen huizen. De huizen staan aan het water en traditioneel los van de grond op betonnen palen. De huizen beschikken over riolering, water en elektriciteit. Vaak heeft men naast het huis een moestuintje.

Project in de tijd

Media

Partner Organisaties

Delen