wegen in Cebu
Watermeters
Op school met VHC shirts
kleine straat Cebu
MyCebu lol

VHC vriendschapsband

Smile

SMILE is een NGO die zich inzet voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar en houdt zich bezig met twee projecten. Het project voorziet kinderen van schoolmateriaal, zoals een eenvoudig leesboekje, een kleurboek en teken en schrijfmateriaal. In 2018 is SMILE gestart met een tweede project, dat gericht is op hygiëne en gezond eten.

Het project houdt in dat kinderen en hun ouders worden voorgelicht over goed handen wassen en tanden poetsen. Verder worden ouders geïnformeerd welke gezonde snack zij voor hun kinderen kunnen klaarmaken, bijvoorbeeld rauwe wortelen of een gekookt ei in plaats van vaak véél te zoute kant en klaar snacks. Vanuit Haarlemmermeer hebben de Klimopschool, Bikube en KSH het project Smile ook gesponsord. Ook de Rotary Club Haarlemmermeer heeft eind 2018 een bedrag van € 7500,- gesponsord voor Smile.

ERUF (Emergency Rescue Unit Foundation) is een particuliere organisatie voor
hulpverlening in Cebu City. Het contact met deze organisatie ontstond rond 1994 met
een donatie van twee ziekenwagens uit de gemeente Haarlemmermeer.
Medewerkers van de brandweer- en ambulancedienst uit Haarlemmermeer reizen
regelmatig naar Cebu City om trainingen te geven. Het doel van de samenwerking is
het opleiden van brandweer- en ambulancepersoneel volgens internationale normen
en om hen te leren hoe ze materiaal en apparatuur moeten gebruiken en
onderhouden.
ERUF bestaat inmiddels uit goed uitgeruste en getrainde ambulance- en
brandweermedewerkers en heeft een 24-uur bezette alarmcentrale.
ERUF levert gratis spoedhulp aan de zwakkere en armere bewoners van Cebu en
ontvangt hiervoor subsidies van de gemeente CEBU. Hiernaast verdient ERUF geld
door georganiseerd transport van patiënten. Een groeiend en duurzaam deel van de
inkomsten wordt gegenereerd door het geven van instructie.
Gedurende de COVID pandemie heeft ERUF veel COVID patiënten naar een
ziekenhuis vervoerd.

2018
Uitbreiding in de training

Met ingang van 2018 krijgen de kinderen in het eerste halfjaar een gezondheid en hygiëne pakket. Voordat de pakketten worden uitgedeeld krijgen de kinderen en hun ouders uitgebreid voorlichting en instructie over handen wassen en tandenpoetsen. Aan de ouders wordt verteld hoe ze het beste eten hygiënisch kunnen bereiden en…
lees verder

2017
Schoolpakketten

In 2017 hebben 1354 kinderen van 24 kinderdagverblijven die verspreid liggen over 8 barangays (stadsdelen)een “schoolpakket” gekregen. Ieder leerpakket bestond uit een tekenblok, een notitieboekje, een potlood, kleurpotloden, een liniaal, gum en puntenslijper.

2016
Sterrenschool Bikube zet zich in voor project Smile

In de eerste helft van het jaar is aan 950 kinderen het schoolpakket uitgereikt. Rond de kerst hebben 1200 kinderen hun “Kerstpakket” ontvangen. Naast de gebruikelijke schoolspullen ontving elk kind een kerstcadeautje. Sterrenschool Bikube haalt in 2016 meer dan 1000 euro op bestemd voor het project SMILE.

2015
Haarlemmermeer zet zich in voor Smile

Basisschool Klimop haalt 1200 euro op bestemd voor het project SMILE. Dat jaar ontvangen ruim 1976 kinderen van 34 peuterspeelzalen hun schoolpakket.

2014
Wederopbouw na Yolanda

Aan het begin van 2014 ondervinden veel kinderen nog de gevolgen van Typhoon Yolanda. Sommige schoolgebouwen of klaslokalen zijn vernield en dienen weer te worden opgebouwd. Mede dankzij project SMILE kan een school op Ormoc weer worden herbouwd.

2013
Typhoon Yolanda raakt Cebu

Het jaar waarin veel kinderen op Cebu te maken krijgen met “ Typhoon Yolanda”. Naast de gebruikelijke materialen om te kunnen tekenen en schrijven ontvangen heel veel kinderen dat jaar extra speelgoed.

2012
Project Smile groeit

Dit jaar worden kinderdagverblijven in 9 barangays bezocht door het project SMILE. Meer dan 560 kinderen ontvangen dit jaar een leerpakket.

2011
Start Project Smile

Project SMILE deelt voor het eerst aan 87 kinderen schoolspullen uit.

Media

Partner Organisaties